Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
            Propozycja potrawy jednogarnkowej, którą można urozmaicać i serwować z dowolnymi dodatkami. Przygotowanie, owszem, jest czasochłonne, ale pojemność i zawartość rondla gwarantuje odpoczynek od kuchni przez kilka kolejnych dni. Gotując większą porcję, można zrobić sobie zapas i zawekować parę słoików na wyjazd lub czas, kiedy moce nas opuszczą. Potrawa, choć treściwa, pachnie latem i słońcem. Różnorodność i duża ilość przypraw pozwalają dotknąć aromatów z różnych zakątków świata.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Szynkę opłukać, oczyścić z błonek i przerostów, jeśli występują, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego żeliwnego rondla, w którym docelowo będzie potrawka. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Oba rodzaje mięsa mielonego rozdrobnić z grubsza na desce, dorzucić do rondla. Całość smażyć przez około pół godziny ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i połową przypraw.
Cebulę pokroić w paseczki, osoilić i po chwili wrzucić na osobną wysoką patelnię z odrobiną oliwy. Obrać paprykę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i za pomocą obieraczki skroić ją na talarki, wrzucić do cebuli, doprawić.
Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać pomidory, wymieszać, wrzucić nitki chilli, dopieprzyć dość mocno. Dusić jeszcze do godziny, aż wszystko będzie mięciutkie. Wsypać fasolę i kukurydzę osączoną z zalewy. Dodać resztę przypraw i całość dusić jeszcze jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Serwować z tym, co lubicie: kaszą, chlebem, ryżem czy ziemniakami. Doskonale smakuje w połączeniu z ogórkami małosolnymi. Smacznego