Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2797
Dodano: 28.06.2019
Odsłon: 10485
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Szynkę opłukać, oczyścić z błonek i przerostów, jeśli występują, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego żeliwnego rondla, w którym docelowo będzie potrawka. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Oba rodzaje mięsa mielonego rozdrobnić z grubsza na desce, dorzucić do rondla. Całość smażyć przez około pół godziny ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i połową przypraw.
Cebulę pokroić w paseczki, osoilić i po chwili wrzucić na osobną wysoką patelnię z odrobiną oliwy.
Obrać paprykę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i za pomocą obieraczki skroić ją na talarki, wrzucić do cebuli, doprawić.
Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać pomidory, wymieszać, wrzucić nitki chilli, dopieprzyć dość mocno. Dusić jeszcze do godziny, aż wszystko będzie mięciutkie. Wsypać fasolę i kukurydzę osączoną z zalewy. Dodać resztę przypraw i całość dusić jeszcze jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Serwować z tym, co lubicie: kaszą, chlebem, ryżem czy ziemniakami. Doskonale smakuje w połączeniu z ogórkami małosolnymi.
Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Pieprzyczfantazja 28 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie smaki, bardzo ładnie wygląda! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 28 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Takie jedzonko to ja rozumiem :-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz