Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja potrawy jednogarnkowej, którą można urozmaicać i serwować z dowolnymi dodatkami. Przygotowanie, owszem, jest czasochłonne, ale pojemność i zawartość rondla gwarantuje odpoczynek od kuchni przez kilka kolejnych dni. Gotując większą porcję, można zrobić sobie zapas i zawekować parę słoików na wyjazd lub czas, kiedy moce nas opuszczą. Potrawa, choć treściwa, pachnie latem i słońcem. Różnorodność i duża ilość przypraw pozwalają dotknąć aromatów z różnych zakątków świata.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9892
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2527
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1665
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 615
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3786
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9892
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2527
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1665
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 615
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3786
Składniki
Szynkę opłukać, oczyścić z błonek i przerostów, jeśli występują, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego żeliwnego rondla, w którym docelowo będzie potrawka. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Oba rodzaje mięsa mielonego rozdrobnić z grubsza na desce, dorzucić do rondla. Całość smażyć przez około pół godziny ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i połową przypraw.
Cebulę pokroić w paseczki, osoilić i po chwili wrzucić na osobną wysoką patelnię z odrobiną oliwy. Obrać paprykę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i za pomocą obieraczki skroić ją na talarki, wrzucić do cebuli, doprawić.
Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać pomidory, wymieszać, wrzucić nitki chilli, dopieprzyć dość mocno. Dusić jeszcze do godziny, aż wszystko będzie mięciutkie. Wsypać fasolę i kukurydzę osączoną z zalewy. Dodać resztę przypraw i całość dusić jeszcze jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Serwować z tym, co lubicie: kaszą, chlebem, ryżem czy ziemniakami. Doskonale smakuje w połączeniu z ogórkami małosolnymi. Smacznego