Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja potrawy jednogarnkowej, którą można urozmaicać i serwować z dowolnymi dodatkami. Przygotowanie, owszem, jest czasochłonne, ale pojemność i zawartość rondla gwarantuje odpoczynek od kuchni przez kilka kolejnych dni. Gotując większą porcję, można zrobić sobie zapas i zawekować parę słoików na wyjazd lub czas, kiedy moce nas opuszczą. Potrawa, choć treściwa, pachnie latem i słońcem. Różnorodność i duża ilość przypraw pozwalają dotknąć aromatów z różnych zakątków świata.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Szynkę opłukać, oczyścić z błonek i przerostów, jeśli występują, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego żeliwnego rondla, w którym docelowo będzie potrawka. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Oba rodzaje mięsa mielonego rozdrobnić z grubsza na desce, dorzucić do rondla. Całość smażyć przez około pół godziny ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i połową przypraw.
Cebulę pokroić w paseczki, osoilić i po chwili wrzucić na osobną wysoką patelnię z odrobiną oliwy. Obrać paprykę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i za pomocą obieraczki skroić ją na talarki, wrzucić do cebuli, doprawić.
Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać pomidory, wymieszać, wrzucić nitki chilli, dopieprzyć dość mocno. Dusić jeszcze do godziny, aż wszystko będzie mięciutkie. Wsypać fasolę i kukurydzę osączoną z zalewy. Dodać resztę przypraw i całość dusić jeszcze jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Serwować z tym, co lubicie: kaszą, chlebem, ryżem czy ziemniakami. Doskonale smakuje w połączeniu z ogórkami małosolnymi. Smacznego