Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz zapiekany pod kolorowym pure, przepis kuchni francuskiej.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1428
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
Odsłon: 7132
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 8040
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 559
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 4281
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1428
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
Odsłon: 7132
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 8040
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 559
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 4281
Składniki
Na smalcu lekko zrumieniłam cebulę, dodałam potem mięso pokrojone w kostkę i przyprawy i czosnek. Całość przesmażyłam potem dodałam pokrojoną grubo marchew i cukinie. Zalałam winem, podgotowałam i dodałam wody aby całość była zakryta. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. W przypadku wieprzowiny będzie to godzina, jagnięciny 1,5 h a wołowiny nawet dłużej.
Jak mięso zmiękło zdjęłam nadmiar tłuszczu z wierzchu sosu.
Sos zagęściłam mąka, podgotowałam gulasz aż zgęstniał. Przełożyłam go do naczynia do zapiekania i wypełniłam je w połowie. W między czasie ugotowałam ziemniaki na cztery porcje, bo moja zapiekanka była na cztery porcje.
Z ziemniaków zrobiłam pure z solą, masłem i śmietaną 18%. Podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam dwie łychy pure z dyni- można kawałek dyni ugotować razem z ziemniakami i potem dodać. Do drugiej części dodałam startego ugotowanego buraka- można też użyć szpinaku. Do białej części dodałam koperku. Obcięłam narożnik w woreczku foliowym i wycisnęłam pure na gulasz.
Całość zapiekałam 45 minut w 175 stopniach lub jeśli składniki były ciepłe to można zapiekać pół godziny w 200 stopniach tak aby pure było rumiane. Aha, zawsze wypłynie, więc lepiej wstawić w druga większą formą wyłożona papierem do pieczenia. Smacznego :)