Do góry

Dania główne Przepis na:

Cottage pie

Cottage pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 708 Ocena: 14597

Dodano:

Odsłon: 1818

Gulasz zapiekany pod kolorowym pure, przepis kuchni francuskiej.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cottage pie

Przygotowanie

  1. Na smalcu lekko zrumieniłam cebulę, dodałam potem mięso pokrojone w kostkę i przyprawy i czosnek. Całość przesmażyłam potem dodałam pokrojoną grubo marchew i cukinie. Zalałam winem, podgotowałam i dodałam wody aby całość była zakryta. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. W przypadku wieprzowiny będzie to godzina, jagnięciny 1,5 h a wołowiny nawet dłużej.

  2. Jak mięso zmiękło zdjęłam nadmiar tłuszczu z wierzchu sosu.

  3. Sos zagęściłam mąka, podgotowałam gulasz aż zgęstniał. Przełożyłam go do naczynia do zapiekania i wypełniłam je w połowie.

    W między czasie ugotowałam ziemniaki na cztery porcje, bo moja zapiekanka była na cztery porcje.

  4. Z ziemniaków zrobiłam pure z solą, masłem i śmietaną 18%. Podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam dwie łychy pure z dyni- można kawałek dyni ugotować razem z ziemniakami i potem dodać. Do drugiej części dodałam startego ugotowanego buraka- można też użyć szpinaku. Do białej części dodałam koperku.

    Obcięłam narożnik w woreczku foliowym i wycisnęłam pure na gulasz.

  5. Całość zapiekałam 45 minut w 175 stopniach lub jeśli składniki były ciepłe to można zapiekać pół godziny w 200 stopniach tak aby pure było rumiane.
    Aha, zawsze wypłynie, więc lepiej wstawić w druga większą formą wyłożona papierem do pieczenia.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń