Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz zapiekany pod kolorowym pure, przepis kuchni francuskiej.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14056
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15966
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6434
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14056
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15966
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6434
Składniki
Na smalcu lekko zrumieniłam cebulę, dodałam potem mięso pokrojone w kostkę i przyprawy i czosnek. Całość przesmażyłam potem dodałam pokrojoną grubo marchew i cukinie. Zalałam winem, podgotowałam i dodałam wody aby całość była zakryta. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. W przypadku wieprzowiny będzie to godzina, jagnięciny 1,5 h a wołowiny nawet dłużej.
Jak mięso zmiękło zdjęłam nadmiar tłuszczu z wierzchu sosu.
Sos zagęściłam mąka, podgotowałam gulasz aż zgęstniał. Przełożyłam go do naczynia do zapiekania i wypełniłam je w połowie. W między czasie ugotowałam ziemniaki na cztery porcje, bo moja zapiekanka była na cztery porcje.
Z ziemniaków zrobiłam pure z solą, masłem i śmietaną 18%. Podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam dwie łychy pure z dyni- można kawałek dyni ugotować razem z ziemniakami i potem dodać. Do drugiej części dodałam startego ugotowanego buraka- można też użyć szpinaku. Do białej części dodałam koperku. Obcięłam narożnik w woreczku foliowym i wycisnęłam pure na gulasz.
Całość zapiekałam 45 minut w 175 stopniach lub jeśli składniki były ciepłe to można zapiekać pół godziny w 200 stopniach tak aby pure było rumiane. Aha, zawsze wypłynie, więc lepiej wstawić w druga większą formą wyłożona papierem do pieczenia. Smacznego :)