Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie to typowe brytyjskie danie, czyli wiejska zapiekanka na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem marchewki. Przepis pochodzi z 508. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 276
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 379
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 276
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 379
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Składniki
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku.
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone w kostkę marchewki. Dodać cebule posiekane w piórka. Po chwili dorzucić zmielone mięso. Smażyć przez chwilę. Następnie podlać wywarem wołowym. Przyprawić solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut.
Przyprawić sosem Worcestershire. Wlać przecier. Doprawić pieprzem i tymiankiem. Dorzucić pokrojony seler naciowy. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i pietruszkę odcedzić. Wlać śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową i ubić. Purée nałożyć na wołowinę z warzywami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.
Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu cottage pie można udekorować świeżym tymiankiem.