Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie to typowe brytyjskie danie, czyli wiejska zapiekanka na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem marchewki. Przepis pochodzi z 508. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku.
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone w kostkę marchewki. Dodać cebule posiekane w piórka. Po chwili dorzucić zmielone mięso. Smażyć przez chwilę. Następnie podlać wywarem wołowym. Przyprawić solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut.
Przyprawić sosem Worcestershire. Wlać przecier. Doprawić pieprzem i tymiankiem. Dorzucić pokrojony seler naciowy. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i pietruszkę odcedzić. Wlać śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową i ubić. Purée nałożyć na wołowinę z warzywami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.
Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu cottage pie można udekorować świeżym tymiankiem.