Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana kurczakiem to świetny pomysł na letni obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Aromatyczne połączenie mięsa, pomidorów, papryki i ziół sprawia, że potrawa bardzo często będzie gościć na twoim stole.
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 58
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 36
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 143
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 58
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 36
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 143
Składniki
Cukinie umyj i przedziel wzdłuż na pół. Wydrąż połówki za pomocą łyżeczki. Miąższ odłóż na bok, a nasiona wyrzuć. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Paprykę i pomidory umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj mięso i paprykę. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż mielone straci swój surowy kolor.
Dodaj drobno posiekany miąższ z cukinii i drobno posiekany czosnek. Smaż przez 2 minuty i przełóż farsz do miski.
Do miski wsyp bułkę tartą i dodaj lekko rozbełtane jajko. Dobrze wymieszaj, a następnie dołóż pomidory oraz ok. ¾ obu rodzajów serów. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Ponownie przemieszaj.
W naczyniu żaroodpornym ułóż połówki cukinii i wypełnij je przygotowanym farszem. Posyp je pozostałym serem. Do naczynia wlej ok. 100 ml gorącej wody.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut. Cukinię faszerowaną kurczakiem wyjmij i podawaj od razu po przygotowaniu, udekorowaną siekaną natką pietruszki.