Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz kiedy mamy młodą cukinię warto zrobić takie faszerowane łódeczki. Bardzo smaczne i pożywne.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85071
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2374
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9893
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3766
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6985
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85071
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2374
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9893
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3766
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6985
Składniki
Cukinie umyć, osuszyć, odkroić piętkę i ogonek, przekroić wzdłuż. Wykroić miąższ ze środka. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Miąższ pokroić drobno. Mięso umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę czosnek. Dodać mięso i miąższ z cukinii. Porozdrabniać widelcem. Mieszać i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory pokrojone w kostkę. Wcześniej pozbawione skórki. Pomidory zanurzyć w gorącej wodzie a następnie w zimnej. Skórka sama zejdzie. Dodać papryki pokrojone w kostkę. Wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, żeby pozbyć się goryczki. Dodać na patelnię. Płatki jaglane wciągną nadmiar sosu. Mieszać, dusić na wolnym ogniu. Dodać zioła prowansalskie, cukier, paprykę, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dobrze odparować. Przestudzonym farszem napełnić cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z pieca, gorące cukinie posypać startym na tarce, na drobnych oczkach żółtym serem. Można to też zrobić na 5 minut przed końcem pieczenia. Udekorować pomidorkami i natką pietruszki. Smacznego.