Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz kiedy mamy młodą cukinię warto zrobić takie faszerowane łódeczki. Bardzo smaczne i pożywne.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326184
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16644
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5380
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326184
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16644
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5380
Składniki
Cukinie umyć, osuszyć, odkroić piętkę i ogonek, przekroić wzdłuż. Wykroić miąższ ze środka. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Miąższ pokroić drobno. Mięso umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę czosnek. Dodać mięso i miąższ z cukinii. Porozdrabniać widelcem. Mieszać i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory pokrojone w kostkę. Wcześniej pozbawione skórki. Pomidory zanurzyć w gorącej wodzie a następnie w zimnej. Skórka sama zejdzie. Dodać papryki pokrojone w kostkę. Wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, żeby pozbyć się goryczki. Dodać na patelnię. Płatki jaglane wciągną nadmiar sosu. Mieszać, dusić na wolnym ogniu. Dodać zioła prowansalskie, cukier, paprykę, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dobrze odparować. Przestudzonym farszem napełnić cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z pieca, gorące cukinie posypać startym na tarce, na drobnych oczkach żółtym serem. Można to też zrobić na 5 minut przed końcem pieczenia. Udekorować pomidorkami i natką pietruszki. Smacznego.