Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 3231

Pyszna cukinia faszerowana sosem na bazie mięsa mielonego i pomidorów

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • ok. 300 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 opakowania passaty pomidorowej
  • 1 /2 puszki pomidorów krojonych
  • parmezan
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • zioła prowansalskie, sól pieprz
  • oliwa extra vergine
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać zmielone mięso. Dodać pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Na koniec dodać zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić do smaku.

    Podczas gdy przygotowujemy mięso przygotować cukinię. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce rozcięciem do góry. Piec ok 10 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając ok. 1 cm brzegu.

    Wycięty miąższ posiekać i wsypać na czystą rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i smażyć ok. minutę. Następnie wymieszać z mięsem oraz jajkiem i parmezanem ( ok. 3 łyżki).

    Powstałym farszem (ok 2/3 części) wypełnić wgłębienia cukinii. Pozostałą część farszu wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej (można dodać jeszcze trochę parmezanu), łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii.

    Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 ºC i piec aż cukinia będzie miękka a kruszonka się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń