Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna cukinia faszerowana sosem na bazie mięsa mielonego i pomidorów
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać zmielone mięso. Dodać pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Na koniec dodać zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić do smaku. Podczas gdy przygotowujemy mięso przygotować cukinię. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce rozcięciem do góry. Piec ok 10 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Wycięty miąższ posiekać i wsypać na czystą rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i smażyć ok. minutę. Następnie wymieszać z mięsem oraz jajkiem i parmezanem ( ok. 3 łyżki). Powstałym farszem (ok 2/3 części) wypełnić wgłębienia cukinii. Pozostałą część farszu wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej (można dodać jeszcze trochę parmezanu), łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 ºC i piec aż cukinia będzie miękka a kruszonka się zarumieni.