Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia po rumuńsku to ciekawa propozycja na zaserwowanie tego niby klasycznego i zwykłego warzywa. Danie jest niezwykle wyraziste, aromatyczne, pełne ziół i smaku umami. Liście mięty dodają świeżości i ciekawego aromatu. Taka cukinia będzie idealnie rozgrzewała jesienią czy zimą.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Składniki
Przygotuj nadzienie. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i podsmaż drobno posiekaną cebulę z ryżem, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.
Dodaj wołowinę i smaż przez kolejne 10 minut lub do momentu zrumienienia, często mieszając.
Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj całość do połączenia.
Przygotuj cukinie. Cukinie możesz obrać, ale nie musisz. Pokrój je na 2 części i delikatnie wydrąż pestki oraz odrobinę miąższu, tworząc puste rurki. Napełnij je szczelnie farszem z mielonego mięsa i odstaw.
Bulion doprowadź do wrzenia w dużym i szerokim garnku. Dodaj przecier pomidorowy i połóż faszerowane cukinie na sosie. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj danie na wolnym ogniu przez 15 minut.
Zdejmij garnek z ognia i wlej ocet. Wymieszaj.
Cukinię po rumuńsku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, lekko odcedzone z sosu. Ten możesz lekko zagęścić i wykorzystać do zaserwowania warzywa.