Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki cukinii pod serową pierzynką są potwierdzeniem tego, że proste potrawy mogą się okazać najlepszym posiłkiem. Zapiekane w piekarniku z trzema rodzajami sera i tuńczykiem sprawiają, że możesz serwować cukinie jako samodzielne danie lub niskowęglowodanową przystawka. Dla podkreślenia smaku dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Składniki
Cukinię umyj i przetnij na pół wzdłuż. Po czym wydrąż środkową część miąższu z każdej połówki (uważaj, aby nie przeciąć warzyw na wylot) i zblenduj ją lub zetrzyj na tarce jarzynowej, a na koniec odciśnij sok i przełóż do miski. Cukinie ułóż na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Obierz cebulę i ząbki czosnku, przesiekaj w drobną kostkę i dodaj do miski. Następnie dorzuć ser fetę, połowę tartego sera żółtego, odsączonego z oleju lub soku własnego tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, obficie dopraw czarnym pieprzem i szczyptą soli, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Napełniaj farszem łódeczki, nadając im równy kształt. Posyp cukinie resztą tartego sera żółtego zmieszanego z parmezanem i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na 25 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i zezłoci. Cukinię pod serową pierzynką podawaj od razu po upieczeniu. Możesz zaserwować do niej ulubioną sałatkę lub polać pomidorowym sosem.