Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki cukinii pod serową pierzynką są potwierdzeniem tego, że proste potrawy mogą się okazać najlepszym posiłkiem. Zapiekane w piekarniku z trzema rodzajami sera i tuńczykiem sprawiają, że możesz serwować cukinie jako samodzielne danie lub niskowęglowodanową przystawka. Dla podkreślenia smaku dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Cukinię umyj i przetnij na pół wzdłuż. Po czym wydrąż środkową część miąższu z każdej połówki (uważaj, aby nie przeciąć warzyw na wylot) i zblenduj ją lub zetrzyj na tarce jarzynowej, a na koniec odciśnij sok i przełóż do miski. Cukinie ułóż na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Obierz cebulę i ząbki czosnku, przesiekaj w drobną kostkę i dodaj do miski. Następnie dorzuć ser fetę, połowę tartego sera żółtego, odsączonego z oleju lub soku własnego tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, obficie dopraw czarnym pieprzem i szczyptą soli, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Napełniaj farszem łódeczki, nadając im równy kształt. Posyp cukinie resztą tartego sera żółtego zmieszanego z parmezanem i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na 25 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i zezłoci. Cukinię pod serową pierzynką podawaj od razu po upieczeniu. Możesz zaserwować do niej ulubioną sałatkę lub polać pomidorowym sosem.