Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w nowej odsłonie. Alternatywa dla faszerowanej cukinii i leczo, które choć pyszne, już mi się nieco przejadły. Bardzo łagodne o nieco słodkawym posmaku danie bez mięsa. Przepis z "Pani domu" z moimi modyfikacjami.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Pokroić drobno cebule i czosnek. Cukinie pokroić w kostkę (nie trzeba obierać, będą żywsze kolory w efekcie końcowym). Wszystko wrzucić na patelnię i dusić ok 10 min aż woda odparuje.
W tym czasie wstawić wodę do gotowania marchewki, a marchewkę obrać i pokroić w plasterki, gotować ok 5 min we wrzątku. Następnie zdjąć z ognia i odlać wodę.
Cukinie z cebulą i czosnkiem przełożyć do miski żeby się ostudziły. W tym czasie wymieszać biały ser z jajkami, bułką tartą i przyprawami. Ja dodałam ok 1 łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu żeby nie było mdłe.
Wstawić piekarnik na 200 stopni, przygotować podłużną foremkę , wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wymieszać z cukinią, wlać połowę na dno foremki, później ułożyć warstwę z marchewki i zalać drugą połową.
I teraz najciekawszy punkt przepisu ;) Trzeba to piec w kąpieli wodnej. Nigdy wcześniej nie słyszałam o kąpieli wodnej ...w piekarniku, ale postanowiłam być wierna przepisowi żeby na pewno dobrze wyszło. Radzę najpierw sprawdzić "na sucho" czy foremka mieści się do brytfanny... Do brytfanny wlejcie wody (ja dałam zimnej) i wstawcie w to foremkę przykrytą folią aluminiową - żeby się nie przypiekło. W kąpieli wodnej pieczemy ok 50 min, później zdejmujemy folię i wyjmujemy z brytfanny i trzymamy w piekarniku jeszcze przez ok 15-20 min.
Jeśli zostanie Wam jednak trochę wody z duszenia cukinii i cebuli to można zrobić z tego sos. Dodać 2 łyżki śmietany, lekko zagotować, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Po wyjęciu terriny z foremki polać sosem i posypać startym serem. Można jeszcze na 2 min włożyć do gorącego, ale już wyłączonego piekarnika żeby ser się ładnie stopił - tak jak to widać na moim zdjęciu ;)