Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3292

Dodano:

Odsłon: 395

Wegańskie curry z warzywami z kawałkiem imbira, czosnku i mlekiem kokosowym. Pyszny i szybki obiad.

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka świeżego imbiru( mały kawałek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka curry, przyprawy Garam Masala i szczypta ostrej papryki
  • szpinak mrożony, cały kubek
  • 2 marchewki
  • pół czerwonej papryki
  • puszka ciecierzycy
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • sok z jednej limonki
  • szczypta soli
  • nitek chili użyłam do dekoracji, są przepiękne
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozrzewamy olej z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, dusimy na srednim ogniu. Dodajemy curry, garam masala i paprykę.

  2. Szpinak, ja używam mrożonego, oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krażki, paprykę w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z limetki.

  3. Szpinak, ja używam mrożonego, oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krażki, paprykę w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z limetki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 lutego 2018 super, musze wypróbowac, jeszcze nigdy nie laczylam ciecierzycy ze szpinakiem...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 23 lutego 2018 pychotka :) częstuję się przepisem :)
o polecam samodzielnie gotować ciecierzycę :) naprawdę jest różnica w smaku
- mimo to przyznam, że czasami tez korzystam z kupnej (w Lidlu jest w słoikach)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 lutego 2018 pyszne! same wartosciowe skladniki!
zapisuje do zrobienia za tydzien :)
powiadomienia mnie na chwile wpuscily :)
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego 2018 Ciecierzyca, szpinak, imbir, pozostałe przyprawy, super, pycha :D
Tylko, jak przekonać moją Skorpionicę do szpinaku, bo ma to samo, co jak z pęczakiem hehehe.
Odpowiedzi: 17 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń