Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior nie zawsze musi być nudny i bez wyrazu. Można go przyrządzić pikantnie, wystarczy kilka dodatków, by stworzyć niezwykle aromatyczne danie z orientalną nutą.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1076
Polecam.
Odsłon: 1053
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1130
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1076
Polecam.
Odsłon: 1053
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1130
Składniki
Kalafiora oczyscic i podzielic na sredniej wielkosci rózyczki. Obierac i pokroic w kostke lodyge. Odlozyc dwie rózyczki. Starte i usmazone beda sluzyly na koniec jako posypka. Papryke i marchewke obrac i pokroic na drobne kawalki. Nastepnie pokroic glówke czosnku i dymke. Rozgrzac maslo klarowane w duzym rondlu i podsmazyc cebule z cuosnkiem. Dodac curry w proszku i kurkume, wymieszac i krótko podsmazyc.
Dodac rózyczki kalafiora, papryke i marchewke oraz sok z cytryny. Wycisnieta i przekrojona na pól cytryne dodac do garnka.
Wlac mleko kokosowe i bulion. Dodac anyz gwiazdkowaty i lisc laurowy, doprawic sola, cukrem i pieprzem. Przykryc garnek i gotowac curry na malym ogniu przez 20-25 minut. Kto lubi, moze dodac kostki swiezego ananasa lub mango 10 minut przed koncem gotowania.
Pozostałe różyczki kalafiora ścieramy na grubej tarce. Na patelni rozgrzac masło klarowane i ostrożnie podsmażyc na nim startego kalafiora. Osączyć na papierze kuchennym. Curry ułożyć na talerzach i posypać prażonymi okruchami kalafiora, posiekana natka pietruszki i odrobina miety. Podawac z ryzem.
Nie wyrzucac chrupiacych, swiezych zewnetrznych lisci kalafiora! Mozna je pokroic w cienkie paski i dusic z pulpa pomidorowa na oliwie z oliwek. Smakuja wysmienicie.