Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior nie zawsze musi być nudny i bez wyrazu. Można go przyrządzić pikantnie, wystarczy kilka dodatków, by stworzyć niezwykle aromatyczne danie z orientalną nutą.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1029
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 120
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1152
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 207
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1029
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 120
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1152
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 207
Składniki
Kalafiora oczyscic i podzielic na sredniej wielkosci rózyczki. Obierac i pokroic w kostke lodyge. Odlozyc dwie rózyczki. Starte i usmazone beda sluzyly na koniec jako posypka. Papryke i marchewke obrac i pokroic na drobne kawalki. Nastepnie pokroic glówke czosnku i dymke. Rozgrzac maslo klarowane w duzym rondlu i podsmazyc cebule z cuosnkiem. Dodac curry w proszku i kurkume, wymieszac i krótko podsmazyc.
Dodac rózyczki kalafiora, papryke i marchewke oraz sok z cytryny. Wycisnieta i przekrojona na pól cytryne dodac do garnka.
Wlac mleko kokosowe i bulion. Dodac anyz gwiazdkowaty i lisc laurowy, doprawic sola, cukrem i pieprzem. Przykryc garnek i gotowac curry na malym ogniu przez 20-25 minut. Kto lubi, moze dodac kostki swiezego ananasa lub mango 10 minut przed koncem gotowania.
Pozostałe różyczki kalafiora ścieramy na grubej tarce. Na patelni rozgrzac masło klarowane i ostrożnie podsmażyc na nim startego kalafiora. Osączyć na papierze kuchennym. Curry ułożyć na talerzach i posypać prażonymi okruchami kalafiora, posiekana natka pietruszki i odrobina miety. Podawac z ryzem.
Nie wyrzucac chrupiacych, swiezych zewnetrznych lisci kalafiora! Mozna je pokroic w cienkie paski i dusic z pulpa pomidorowa na oliwie z oliwek. Smakuja wysmienicie.