Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli lubisz orientalne smaki, curry z kurczakiem będzie idealną propozycją dla ciebie. Kremowy sos na bazie mleczka kokosowego, czerwona pasta curry i liście kaffiru to prawdziwa bomba smaku. Nie zabrakło tu również chrupiącego elementu w postaci orzechów nerkowca. Danie najlepiej podawać z ryżem. Przepis pochodzi z 515. odcinka programu "Ewa gotuje".
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 519
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10742
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19675
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 519
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10742
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19675
Składniki
Olej rozgrzać w rondlu lub na dużej patelni i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pastę curry. Wymieszać.
Filet pokroić w paski. Wrzucić do garnka. Smażyć przez chwilę. Zalać mleczkiem kokosowym i rosołem. Doprawić solą. Dorzucić liście kaffiru. Przykryć i dusić prawie do miękkości.
Dolać przecier pomidorowy. Zakwasić sokiem z cytryny. Wrzucić orzechy nerkowca. Wymieszać i podgrzewać przez kilka minut.
Curry nałożyć do miseczki. Podawać z ryżem. Udekorować cząstkami limonki i kolendrą lub natką pietruszki.