Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem tak zauważyłam na grupach kulinarnych jak pieką całe kurczaki na soli i tak sobie mówię " a co mi zależy spróbować upiec ćwiartki na soli, ciekawa jestem smaku "i nie żałuję ćwiartki wyszły bardzo smaczne nie czuć nadmiaru soli, a smak podobny jak kurczak z rożna. Polecam każdemu kto jeszcze nigdy tak nie jadł.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 145
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9265
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 145
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9265
Składniki
Na blaszkę od piekarnika wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia ( najlepiej papier mi niestety zabrakło ), wysypać sól i wyrównać ją po całości. Ćwiartki z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego.
Osuszone ćwiartki z kurczaka ułożyć na wysypanej soli ( powoli aby sól się nie wkleiła w mięso ). Posmarować roztopionym swojskim smalcem i ponacinać skórę.
Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 1 godzinę i 50 minut. 10 minut przed końcem czasu piekarnik przestawić na 200 stopni aby ładnie zarumieniła się skórka. W czasie pieczenia nie obracać ćwiartek.
Upieczone ćwiartki kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z sałaty na słodko - kwaśno tak jak lubimy. Ćwiartki kurczaka wyszły idealne skórka mega chrupiąca a mięso samo odchodziło od kości.