Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak wiem mam sporo przepisów na danie główne z użyciem ćwiartek od kurczaka lecz za każdym razem robię w czym innym i z innymi przyprawami to takie moje testowanie, które za zwyczaj wychodzi godne polecenia.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 47
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 166
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 29
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 47
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 166
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 29
Składniki
Na początek przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je i oczyścić z resztek piór ( niestety w kupnych często się takie trafiają ), jak już są umyte ćwiartki odsączyć je z wody a następnie ponacinać od strony skóry. Do tak przygotowanych ćwiartek z kurczaka wsypać wszystkie przyprawy i wlać olej, całe ćwiartki za pomocą rąk po nacierać aby mięso wchłonęło dodane przyprawy. Odstawić na 15 minut aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw.
Gdy ćwiartki z kurczaka w przyprawach odstały wyznaczony czas, wtedy wszystkie przełożyć do naczynia żaroodpornego z całą zawartością z miski, do poukładanych ćwiartek wlać pół szklanki przegotowanej zimnej wody i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni piec 1 godzinę i 45 minut co jakiś czas przekręcając mięso ( ja przekręciłam dwa razy ). 10 minut przed końcem wyznaczonego czasu piekarnik nastawić na 250 stopni aby mięso od strony skóry ładnie się przypiekło.
Tak przygotowane upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z kaszą jęczmienną dla mnie i męża dla mnie a dla syna kasza czarna gryczana. Ja z grzybkami marynowanymi opieńki które sama robiłam a chłopaki jako surówkę mieli buraczki czerwone. Mięso wyszło z wierzchu cudownie chrupiące a w środku kruche i soczyste mięso gdy się wzięło widelcem samo odchodziło od kości.