Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Normalnie można dostać szału przed świętami jest tyle latania i załatwiania że na nic już człowiek nie ma ochoty no ale obiad musi być. Dzisiejszy obiad jest na życzenie męża bo wczoraj do mnie powiedział tak : " matka zrób mi kurczaka takiego jak robili kiedyś tylko w soli i pieprzu bez żadnych przypraw ". Więc ja jako dobra żonka postanowiłam dogodzić mężowi i spełnić jego życzenie. Pamiętałam również jak dziadziuś nam robił takiego kurczaka tyle że swojskiego z zagrody, jak dziadek zrobił to aż palce oblizywaliśmy i tak samo ja dziś wykonałam ćwiartki z kurczaka.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotować ćwiartki kurczaka, oczyścić je i wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odlać wodę a ćwiartki osuszyć na durszlaku. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem, przełożyć do miski posypać solą i pieprzem oraz wlać olej. Dokładnie rękoma wetrzeć sól z pieprzem i olejem w całe ćwiartki i odstawić na 10 minut.
Gdy ćwiartki odstały swój czas, przełożyć je z całą zawartością z miski do dowolnej blaszki skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec 1,5 godziny + 10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ćwiartki odwrócić tylko raz skórą ku dołowi gdy już są ładnie podpieczone a następnie 20 minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą ku górze.
Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówka z cebulki, szczypioru i sałaty na słodko - kwaśno. Ćwiartki wyszły idealne skórka bardzo chrupiąca a w środku mięso tak kruche i soczyste że kość sama odchodziła od mięsa.