Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka pieczone w soli i pieprzu.

Ćwiartki kurczaka pieczone w soli i pieprzu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5041

Dodano:

Odsłon: 478

Normalnie można dostać szału przed świętami jest tyle latania i załatwiania że na nic już człowiek nie ma ochoty no ale obiad musi być. Dzisiejszy obiad jest na życzenie męża bo wczoraj do mnie powiedział tak : " matka zrób mi kurczaka takiego jak robili kiedyś tylko w soli i pieprzu bez żadnych przypraw ". Więc ja jako dobra żonka postanowiłam dogodzić mężowi i spełnić jego życzenie. Pamiętałam również jak dziadziuś nam robił takiego kurczaka tyle że swojskiego z zagrody, jak dziadek zrobił to aż palce oblizywaliśmy i tak samo ja dziś wykonałam ćwiartki z kurczaka.

Składniki

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 4 łyżki oleju.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka pieczone w soli i pieprzu.

Przygotowanie

  1. Przygotować ćwiartki kurczaka, oczyścić je i wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odlać wodę a ćwiartki osuszyć na durszlaku. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem, przełożyć do miski posypać solą i pieprzem oraz wlać olej. Dokładnie rękoma wetrzeć sól z pieprzem i olejem w całe ćwiartki i odstawić na 10 minut.

  2. Gdy ćwiartki odstały swój czas, przełożyć je z całą zawartością z miski do dowolnej blaszki skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec 1,5 godziny + 10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ćwiartki odwrócić tylko raz skórą ku dołowi gdy już są ładnie podpieczone a następnie 20 minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą ku górze.

  3. Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówka z cebulki, szczypioru i sałaty na słodko - kwaśno. Ćwiartki wyszły idealne skórka bardzo chrupiąca a w środku mięso tak kruche i soczyste że kość sama odchodziła od mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 05 grudnia 2020 Tylko ten "dziadkowy" kurczak był na pewno zupełnie inny w smaku niż te dzisiejsze "ćwiartki", które nie wiele wspólnego mają ze smakiem drobiu, ale cóż, takie czasy, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń