Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5041
Dodano: 05.12.2020
Odsłon: 478
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować ćwiartki kurczaka, oczyścić je i wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odlać wodę a ćwiartki osuszyć na durszlaku. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem, przełożyć do miski posypać solą i pieprzem oraz wlać olej. Dokładnie rękoma wetrzeć sól z pieprzem i olejem w całe ćwiartki i odstawić na 10 minut.
Gdy ćwiartki odstały swój czas, przełożyć je z całą zawartością z miski do dowolnej blaszki skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec 1,5 godziny + 10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ćwiartki odwrócić tylko raz skórą ku dołowi gdy już są ładnie podpieczone a następnie 20 minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą ku górze.
Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówka z cebulki, szczypioru i sałaty na słodko - kwaśno. Ćwiartki wyszły idealne skórka bardzo chrupiąca a w środku mięso tak kruche i soczyste że kość sama odchodziła od mięsa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 05 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Tylko ten "dziadkowy" kurczak był na pewno zupełnie inny w smaku niż te dzisiejsze "ćwiartki", które nie wiele wspólnego mają ze smakiem drobiu, ale cóż, takie czasy, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz