Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim.

Ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 704 Ocena: 4515

Dodano:

Odsłon: 109

Jak już wiecie dziś urodzinowo tak więc obiad też urodzinowy taki trochę lepszy a mianowicie pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim. Ja już mam dość dzisiejszego dnia jestem zmęczona upiekłam wielki tort a przyszły tylko dwie osoby tyle się narobiłam i na marne no cóż trzeba świętować samemu.

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka 1,600 kg,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć na durszlaku aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie pociąć na mniejsze części i ponacinać wzdłuż razem ze skórą, posypać przyprawą do kurczaka wlać olej i dokładnie wymieszać nawet za pomocą rąk, aby przyprawa wchłonęła w mięso odstawić na dziesięć minut.

  2. Jak już mięso odstało swój czas w przyprawie, wtedy ułożyć kawałki ćwiartek w dowolnej blaszce, w miejsca nacięć na mięsie powkładać suszony czosnek niedźwiedzi. Następnie na dno blaszki wlać pół szklanki wody, wierzch ćwiartek posypać przyprawą z solą np. Doprawka lub samą solą, odstawić na chwilę aby czosnek niedźwiedzi napęczniał w mięsie.

  3. Tak przygotowane ćwiartki kurczaka wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut do ładnego zarumienienia się mięsa i oczywiście jego miękkości. Mięso w czasie pieczenia przekręcić dwa razy czyli górą do dołu i na odwrót z 15 minut przed końcem pieczenia aby góra ładnie się zarumieniła.

  4. Upieczone jeszcze gorące mięso podałam z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami z koperkiem, polanymi lekko tłuszczem z mięsa oraz do tego surówka ze szczypiorku i pomidora w śmietanie. Ćwiartki z kurczaka wyszły bardzo kruche mięsko bardzo ładnie odchodziło od kości a skórka była bardzo chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń