Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo - koperkowym.

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo - koperkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 4122

Dodano:

Odsłon: 242

Dziś z przyjaciółką zrobiłyśmy pyszny obiadek, nawet jej mąż który jest kucharzem bardzo go pochwalił, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. Zechcecie to skorzystacie jeśli nie to wasza decyzja ja na nikogo nie narzucam że ktoś musi. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, wystarczy mięso, przyprawy i duża patelnia, a obiad to już ocenią wasi bliscy czy znajomi.

Składniki

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy marynata do mięs i drobiu,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 szczypty suszonego kopru,
  • 165 g śmietany 30 %,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody przegotowanej zimnej,
  • szczypta Vegety lub ziarenek smaku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo - koperkowym.

Przygotowanie

  1. Do przygotowanego mięsa z ćwiartek czyli pokrojonego w części i oczyszczonego wsypać przyprawy wlać olej i dokładnie wymieszać. odstawić na dziesięć minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso.

  2. Przygotowane mięso w przyprawach przełożyć wraz z zawartością do wysokiej patelni, skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

  3. Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki z kurczaka, wtedy wlać do nich szklankę wody, wsypać szczyptę swojskich suszonych warzyw, ziela angielskie ze cztery sztuki oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do ich miękkości. Pod koniec duszenia ćwiartek dodać natkę pietruszki i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem.

  4. W czasie gdy ćwiartki jeszcze się duszą śmietanę rozrobić z mąką aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę wlać do duszących się ćwiartek, szybkim ruchem zamieszać i zagotować do powstania sosu, wyłączyć gaz i odstawić.

  5. Gdy mamy już zdjęte ćwiartki z sosem z ognia wtedy dodać suszony koper i dokładnie zamieszać do połączenia się sosu z koprem.

  6. Przygotowane ćwiartki w sosie podałam z ziemniakami polanymi sosem oraz mizeria z ogórków. Mięso wyszło bardzo smaczne soczyste i kruche. Taki obiad świetnie nadaje się dla rodziny jak również w moim przypadku dla przyjaciół którzy mnie odwiedzili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń