Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwiartki z kurczaka, kojarzą się przede wszystkim z tłustą, chrupiącą skórką. W takiej postaci konsumujemy pieczonego kurczaka z rożna. Jest niewątpliwie smaczny, ale w domowych warunkach można pokusić się o bardziej finezyjny sposób przyrządzenia delikatnego mięsa. Na przykład warto przetestować przepis na ćwiartki kurczaka w marynacie jogurtowej, która sprawia, że mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste, a skórka nadal rumiana i chrupiąca!
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4443
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4443
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Składniki
Umyj ćwiartki z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj jogurt ze skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowanymi przyprawami. Dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.
Zanurz ćwiartki z kurczaka w naczyniu z marynatą i dokładnie je obtocz. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Wyjmij kurczaka z naczynia z marynatą (pozostaw na nim tą, którą jest oblepiony) i ułóż na kratce rozgrzanego do 200°C piekarnika. Podłóż na spód folię aluminiową albo naczynie żaroodporne – z mięsa spłynie część marynaty, a także wytopi się nieco tłuszczu. Piecz przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia obróć ćwiartki na drugą stronę.
Tak upieczonego kurczaka możesz zaserwować z porcją ziemniaków lub frytek i surówką albo z ulubionym dipem i świeżym pieczywem.