Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwiartki z kurczaka, kojarzą się przede wszystkim z tłustą, chrupiącą skórką. W takiej postaci konsumujemy pieczonego kurczaka z rożna. Jest niewątpliwie smaczny, ale w domowych warunkach można pokusić się o bardziej finezyjny sposób przyrządzenia delikatnego mięsa. Na przykład warto przetestować przepis na ćwiartki kurczaka w marynacie jogurtowej, która sprawia, że mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste, a skórka nadal rumiana i chrupiąca!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Umyj ćwiartki z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj jogurt ze skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowanymi przyprawami. Dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.
Zanurz ćwiartki z kurczaka w naczyniu z marynatą i dokładnie je obtocz. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Wyjmij kurczaka z naczynia z marynatą (pozostaw na nim tą, którą jest oblepiony) i ułóż na kratce rozgrzanego do 200°C piekarnika. Podłóż na spód folię aluminiową albo naczynie żaroodporne – z mięsa spłynie część marynaty, a także wytopi się nieco tłuszczu. Piecz przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia obróć ćwiartki na drugą stronę.
Tak upieczonego kurczaka możesz zaserwować z porcją ziemniaków lub frytek i surówką albo z ulubionym dipem i świeżym pieczywem.