Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś wpadł mi do głowy pomysł na obiad odlotowy, nie wiele składników a obiad wyszedł przepyszny. Jak już wiecie lubię różnego rodzaju kombinacje podczas przygotowania moich posiłków. Jedni powiedzą że jestem beznadziejna zaś inni bardzo mnie chwalą i czerpią inspirację z moich przepisów, nie to że się chwalę jestem samoukiem, szkoła ukończona krawiecka lecz większą miłością obdarzyłam gotowanie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12453
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1405
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13424
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5674
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12453
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1405
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13424
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5674
Składniki
Ćwiartki kurczaka oczyścić i dokładnie umyć. Przełożyć umyte na durszlak lub ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru wody. Osuszone ćwiartki przełożyć do miski i zalać je colą pozostawić na około godzinę co jakiś czas przekręcając mięso aby równo się wymoczyło.
Pod koniec czasu moczenia się ćwiartek przygotować pastę z majonezu w której zanurzymy ćwiartki z kurczaka. Do miski dodać majonez oraz przyprawy czyli przyprawę do kurczaka oraz paprykę czerwoną i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się całości.
Jak już mamy przygotowaną pastę a z ćwiartek została odlana cola, wtedy ćwiartki osuszyć, przełożyć do pasty majonezowej i dokładnie w niej natrzeć ćwiartki aby cała przygotowana pasta objęła całe mięso odstawić na piętnaście minut. Po upływie czasu na blaszce od piekarnika położyć folię aluminiową a na niej ułożyć przygotowane ćwiartki. Piec w nagrzanym piekarniku ustawionym na 220 stopni przez godzinę w zależności od piekarnika do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia, mięso jeden raz przekręcić, piętnaście minut przed końcem pieczenia podlać wodą.
Przepraszam ale przez nieuwagę i zapach roznoszony po całym mieszkaniu zapomniałam zrobić foto po upieczeniu ćwiartek. Ale mięso jest wyraźnie widoczne przy podaniu. Obiad podałam z ziemniakami okraszonymi sosem z mięsa oraz surówką z cebuli i pomidorów w śmietanie. Mięsko z wierzchu ma bardzo chrupiącą skórkę a w środku jest soczyste i bardzo ładnie odchodzi od kości.