Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2656

Dodano:

Odsłon: 2149

Szybki przepis na obiad. Ćwiartka z kurczaka w marynacie z pikantnego ketchupu i słodkiego miodu. Wszystko pieczone w rękawie, z marchewką i cebulką.

Składniki

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • 5-6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka obsypać solą, pieprzem i papryką.
    Przygotować marynatę: ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać. Taką marynatą natrzeć ćwiartki z kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ćwiartki włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić pokrojoną cebulę i słupki/talarki marchewki.Zawiązać woreczek i piec w piekarniku około godziny w temp.190st.

  2. Mięso jest miękkie, wręcz rozpadające się a przy tym wspaniale pachnie. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 10 minut przed końcem pieczenia po prostu rozcinamy rękaw i pieczemy. Pyszne, polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń