Do góry

Dania główne Przepis na:

cygański bigos....

cygański bigos....

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 48045

Fajna i na prawdę smaczna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze lepszy :)

Składniki

  • Składniki na klopsiki: 0,5 kg mielonego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • Składniki na bigos: 0,5 kg pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia,
  • pasta pomidorowa (przecier lub pomidory w puszce)
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 papryki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, jeśli mięso jest zbyt "luźne" można dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć.

  2. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.

  3. Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min.....;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aneczkaa891 24 lipca 2013 pycha. dzis zrobiłam na obiad wg twojego przepisu:) bardzo dobre danie. polecam:) Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ancra 23 lipca 2013 przepis oryginalny, tyle, że nazywac go bigosem to chyba głęboka przesada. Bigos = kapusta Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 15 lipca 2013 fantastyczny pomysł ,kradne do książki i daje punkcik.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń