Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ze śliwkami to kolejne danie, które przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwek węgierek, polane roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Jutro pierwszy dzień jesieni. Postanowiłam powitać ją zapachem cynamonu, który nadał pięknego aromatu ciastu pierogowemu. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Mąkę wraz z mielonym cynamonem przesiewamy na stolnicę, powoli dolewamy bardzo ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy lnianą ściereczką lub przykrywamy miską.
Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół* i wydrążamy z nich pestki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą np. szklanki. Na każdym kawałku ciasta układamy przekrojoną węgierkę i lepimy pierożki. Ulepione wrzucamy partiami do gotującej się wody bez dodatku soli i gotujemy je około 3 minuty od ponownego zagotowania wody oraz wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. * Zostawiam je delikatne złączone, wtedy lepienie jest jeszcze szybsze, bo połówki się nie rozchodzą. ** Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszych pierożków, podajmy je posypane ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrolem, a śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym. Życzę smacznego! :)