Do góry

Dania główne Przepis na:

Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26783

Dodano:

Odsłon: 356

Pierogi ze śliwkami to kolejne danie, które przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwek węgierek, polane roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Jutro pierwszy dzień jesieni. Postanowiłam powitać ją zapachem cynamonu, który nadał pięknego aromatu ciastu pierogowemu. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • śliwki węgierki
  • DODATKI:
  • roztopione masło
  • cynamon
  • cukier puder
  • kwaśna śmietana
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Mąkę wraz z mielonym cynamonem przesiewamy na stolnicę, powoli dolewamy bardzo ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy lnianą ściereczką lub przykrywamy miską.

  2. Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół* i wydrążamy z nich pestki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą np. szklanki. Na każdym kawałku ciasta układamy przekrojoną węgierkę i lepimy pierożki. Ulepione wrzucamy partiami do gotującej się wody bez dodatku soli i gotujemy je około 3 minuty od ponownego zagotowania wody oraz wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

    * Zostawiam je delikatne złączone, wtedy lepienie jest jeszcze szybsze, bo połówki się nie rozchodzą.

    ** Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszych pierożków, podajmy je posypane ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrolem, a śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń