Do góry

Dania główne Przepis na:

czarna pasta z krewetami

czarna pasta z krewetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1477

Dodano:

Odsłon: 340

aromatyczne danie,proste w wykonaniu dla wszystkich miłośnikòw krewetek,pasty i włoskich aromatòw

Składniki

  • czarne tagliatelle ( lub spaghetti ) op. 250 g
  • krewetki tygrysie 12 szt.
  • czosnek ( lie lubimy,ilość dowolna )
  • papryczka pepperoni świeża 1 szt.
  • masło pòł kostki
  • bazylia świeża
  • sòl młynek
  • mix pieprzòw młynek
  • chilli młynek
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • Cukier
  • kieliszek białego wina ( ale niekoniecznie )
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
czarna pasta z krewetami

Przygotowanie

  1. krewety rozmrażamy
    makaron gotujemy al dente
    czosnek miażdżymy wierzchem noża

  2. na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy odrobinę oliwy,wrzucamy czosnek i pepperoni przekrojone na pòł wzdłuż dla wydobycia aromatu
    dodajemy sòl,pieprz i chilli
    wrzucamy krewetki
    dodajemy sok z cytryny i odrobinę białego wina
    mieszamy wszystko ,dodajemy trochę cukru
    smażymy aż wino i sok z cytryny odparujà pozostawiajàc cudny aromat

  3. makaron odcedzamy,chwilę dosłownie zostawiamy na sitku
    następnie dodajemy go do krewet na patelni
    wszystko razem smażymy jeszcze ok 4,5 minut i wykładamy na talerz

  4. dekorujemy listkami bazylii
    i możemy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek cytrynowej i łyżeczkę soku z cytryny ( ale niekoniecznie )

    Na zdrowie ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń