Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny Las to ciasto zainspirowane słynnym tortem o tej samej nazwie. Jest mniej od niego pracochłonne, a równie smaczne!
Forma 25x36 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1483
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1216
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1333
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1018
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1483
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1216
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1333
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1018
Składniki
Wymieszaj wszystkie produkty sypkie przeznaczone na biszkopt (mąkę, skrobię ziemniaczaną, kakao).
Oddziel białka jaj od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na gęstą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Partiami przesiej do piany produkty sypkie. Po dodaniu każdej porcji delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką – tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj dwie łyżki wody.
Wyłóż papierem do pieczenia dno blachy o wymiarach 25x36 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przelej do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt ułóż do góry dnem na kratce. Odklej ostrożnie papier. Pozostaw biszkopt na kratce do całkowitego wystudzenia.
Długim, ostrym nożem przekrój biszkopt na 2 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z wiśniówki i soku z wiśni.
Umyj i wydryluj wiśnie. Jeśli korzystasz z mrożonych, odpowiednio wcześnie je rozmroź.
Rozpuść żelatynę w mleku. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Połącz z przestudzoną, ale wciąż płynną żelatyną. Dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź około 1/3 śmietany na dolnym blacie biszkoptu. Rozsyp na niej równomiernie wiśnie. Przykryj połową pozostałej śmietany. Ułóż na niej wierzchni blat biszkoptu. Resztę śmietany rozprowadź na jego powierzchni. Wstaw ciasto na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.