Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Miałam okazję spróbować czebureki w restauracji ukraińskiej. Są to pierogi smażone na głębokim tłuszczu, wypełnione surowym mięsem, warzywami lub serem. Zrobienie w domu takich pierogów jest warte zachodu, gdyż smakują wyśmienicie.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
1.Wodę posolić i zagotować z masłem w garnku. Jak woda zacznie wrzeć wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać, zostawić aby wystygło. Następnie dodać jajko, łyżkę spirytusu i pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. 2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wymieszać. dodać posiekana natkę , sól, pieprz, wymieszać dokładnie. 3. Z ciasta odkrawać nieduże porcje i rozwałkować na cienki placek, przykładać do placka talerzyk deserowy i wykrawać nożem koła. Na połowie koła nałożyć farsz z mięsa, złożyć na pół i sklejać brzegi, mozna docisnąć brzegi widelcem, ale ciasto jest dość plastyczne. 4. Czebureki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Ja smażyłam w niedużym garnuszku z grubym dnem wrzucając po 1 sztuce.Z podanych składników wyszło 15 dużych pierogów.