Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Miałam okazję spróbować czebureki w restauracji ukraińskiej. Są to pierogi smażone na głębokim tłuszczu, wypełnione surowym mięsem, warzywami lub serem. Zrobienie w domu takich pierogów jest warte zachodu, gdyż smakują wyśmienicie.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 152
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5392
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2638
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 152
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5392
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2638
Składniki
1.Wodę posolić i zagotować z masłem w garnku. Jak woda zacznie wrzeć wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać, zostawić aby wystygło. Następnie dodać jajko, łyżkę spirytusu i pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. 2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wymieszać. dodać posiekana natkę , sól, pieprz, wymieszać dokładnie. 3. Z ciasta odkrawać nieduże porcje i rozwałkować na cienki placek, przykładać do placka talerzyk deserowy i wykrawać nożem koła. Na połowie koła nałożyć farsz z mięsa, złożyć na pół i sklejać brzegi, mozna docisnąć brzegi widelcem, ale ciasto jest dość plastyczne. 4. Czebureki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Ja smażyłam w niedużym garnuszku z grubym dnem wrzucając po 1 sztuce.Z podanych składników wyszło 15 dużych pierogów.