Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy czekoladowy makaron na żółtkach z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, szałwią oraz kremowym serkiem i słodkim groszkiem.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 816
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 374
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3459
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 189
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 816
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 374
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3459
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 189
Składniki
Makaron czekoladowy: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku. Dodatki: Parmezan mieszamy z ricottą, mascarpone i skórką z cytryny. Boczek smażymy na patelni z obu stron. Usmażony boczek przekładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię po boczku wrzucamy na chwilkę listki szałwii, powinny stać się chrupiące. Zdejmujemy je i odkładamy obok boczku. Na tłuszcz wrzucamy groszek i podsmażamy, aż się rozmrozi, wrzucamy do niego makaron. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy boczkiem, listkami szałwii, układamy po kilka łyżeczek serka. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i skórką z cytryny.