Do góry

Dania główne Przepis na:

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3888

Dodano:

Odsłon: 2179

Świetnie nadaje się na szybki, a wręcz błyskawiczny obiad! Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa.

Składniki

  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory)
  • około 10 listków bazylii
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka pestek słonecznika
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino)
  • 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych
  • 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.

  2. Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.

  3. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

    Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 08 stycznia 2018 musi smakować nieziemko - zabieram do książki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Kocham suszone pomidory a pesto z nich uwielbiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia 2018 O tak, do kurczaczka idealny dodatek :D
Mniami, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń