Do góry

Dania główne Przepis na:

Czeska babka gołąbkowa.

Czeska babka gołąbkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1811 Ocena: 29293

Dodano:

Odsłon: 5690

Czeska babka gołąbkowa wykonana została z pozostałej główki kapusty po zdjęciu liści do gołąbków, oraz z farszu z mielonego mięsa wieprzowego, ryżu i jajka. Podana z sosem pomidorowym, jest bardzo smaczna.

Składniki

  • starta na wiórki kapusta 500 g po odciśnięciu soków
  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
  • ryż 200 g
  • jajko kurze 2 szt.
  • świeży lubczyk drobno pokrojony 3 łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • wywar pomidorowy z gotowania gołabków 300 ml
  • mąka do zagęszczenia sosu 1 mała łyżeczka
  • forma silikonowa
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Czeska babka gołąbkowa.

Przygotowanie

  1. Startą, odciśniętą kapustę mieszamy z mielonym mięsem, lubczykiem i ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzami, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz. Formę silikonową smarujemy olejem i układamy do niej ścisło farsz. Babkę równamy w formie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 90 minut. W między czasie przygotowujemy pomidorowy sos z wywaru w którym gotowały się gołąbki, zagotowujemy wywar i zagęszczamy go mąką. Po upieczeniu babki studzimy ją w piekarniku. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy kostkami wyciętymi z czerwonej papryki i zieloną natką lubczyku. Babkę podajemy polaną sosem pomidorowym.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń