Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czulent to potrawa kuchni żydowskiej, to po prostu gulasz wolno gotowany. Ja do swojego dania użyłam mięsa indyczego ( powinno być wołowe ), białą fasolę, kaszę pęczak, ziemniaki. Danie ma dwie ogromne zalety tzn. samo się robi i bardzo dobrze smakuje.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Fasolę namoczyć najlepiej na noc. Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego i oprószyć solą i majerankiem. Na godzinę wstawić do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać czosnek. Jeśli duże ząbki, to przekroić na pół. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Teraz obrana i pokrojona marchew. Następnie mięso ładnie rozłożyć. Mięso posypać kaszą pęczak i rozłożyć fasolę. Na wierzchu położyć, lekko wciskając jajka. Całość zalać bulionem ( może być przegotowana woda ), przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2,5 - 3 godziny. Danie podawać gorące. Smacznego.