Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.
Soda oczyszczona
Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia i z powodzeniem go zastąpi. Aby jednak spełniła swoją rolę musimy dodać do wypieku kwaśny produkt, który uaktywni działanie sody. Takimi składnikami mogą być maślanka, kefir, śmietana, ocet, sok z cytrusów, kwaśny owoc.
Soda rozpoczyna swoje działanie od razu po dodaniu do niej mokrych składników. Dlatego ważne jest by ciasto jak najszybciej po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli gotowe surowe ciasto będziemy przechowywać zbyt długo w temperaturze pokojowej w czasie pieczenia może nie wyrosnąć.
Proporcje: 1 łyżeczka sody zastępuje ok. 3 łyżeczek proszku do pieczenia.
Amoniak
Amoniak świetnie zastąpi proszek do pieczenia w ciastach dojrzewających tzn. jeśli ciasto po przygotowaniu odkładamy na jakiś czas. Niekiedy w przepisach pojawia się zarówno proszek do pieczenia jak i amoniak. Dodatek amoniaku sprawia, że wypieki mają porowatą strukturę i są bardzo chrupkie. Polecany jest do pierników, kruchych ciasteczek itp.
Alkohol
Koniak, spirytus czy rum spulchnią ciasto i sprawią, że pięknie wyrośnie.
3 łyżeczki alkoholu zastąpią 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Kamień winny
Kamień winny /zwany kamieniem potasu/ to produkt uboczny powstający w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Samodzielnie posiada małe działanie ale w połączeniu z sodą oczyszczoną z powodzeniem zastępuje proszek do pieczenia.
1/3 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki kamienia winnego zastępuje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Cukrzyca to poważna choroba. Diabetycy muszą dbać o swój jadłospis.
Odsłon: 68172
Burak, zwykły, niedoceniany a okazuje się, że jedno z najzdrowszych warzyw do...
Odsłon: 437
Dlaczego ważna jest odpowiednia ilość wody wypijana w ciągu dnia oraz jakie z...
Odsłon: 72
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 166
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 177
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 43
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 97
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 77
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 90
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 166
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 177
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 43
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 97
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 77
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 90
Składniki
Soda oczyszczona Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia i z powodzeniem go zastąpi. Aby jednak spełniła swoją rolę musimy dodać do wypieku kwaśny produkt, który uaktywni działanie sody. Takimi składnikami mogą być maślanka, kefir, śmietana, ocet, sok z cytrusów, kwaśny owoc. Soda rozpoczyna swoje działanie od razu po dodaniu do niej mokrych składników. Dlatego ważne jest by ciasto jak najszybciej po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli gotowe surowe ciasto będziemy przechowywać zbyt długo w temperaturze pokojowej w czasie pieczenia może nie wyrosnąć. Proporcje: 1 łyżeczka sody zastępuje ok. 3 łyżeczek proszku do pieczenia. Amoniak Amoniak świetnie zastąpi proszek do pieczenia w ciastach dojrzewających tzn. jeśli ciasto po przygotowaniu odkładamy na jakiś czas. Niekiedy w przepisach pojawia się zarówno proszek do pieczenia jak i amoniak. Dodatek amoniaku sprawia, że wypieki mają porowatą strukturę i są bardzo chrupkie. Polecany jest do pierników, kruchych ciasteczek itp. Alkohol Koniak, spirytus czy rum spulchnią ciasto i sprawią, że pięknie wyrośnie. 3 łyżeczki alkoholu zastąpią 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Kamień winny Kamień winny /zwany kamieniem potasu/ to produkt uboczny powstający w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Samodzielnie posiada małe działanie ale w połączeniu z sodą oczyszczoną z powodzeniem zastępuje proszek do pieczenia. 1/3 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki kamienia winnego zastępuje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szaszłyki z piekarnika
Dania główne
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Dania główne
Boczek w ketchupie pieczony w papilotach
Dania główne
Zapiekane naleśniki a la kebab
Szaszłyki z piekarnika
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 97
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 90