Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 212
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4873
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4794
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44779
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 403
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 212
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4873
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4794
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44779
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 403
Składniki
Soda oczyszczona Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia i z powodzeniem go zastąpi. Aby jednak spełniła swoją rolę musimy dodać do wypieku kwaśny produkt, który uaktywni działanie sody. Takimi składnikami mogą być maślanka, kefir, śmietana, ocet, sok z cytrusów, kwaśny owoc. Soda rozpoczyna swoje działanie od razu po dodaniu do niej mokrych składników. Dlatego ważne jest by ciasto jak najszybciej po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli gotowe surowe ciasto będziemy przechowywać zbyt długo w temperaturze pokojowej w czasie pieczenia może nie wyrosnąć. Proporcje: 1 łyżeczka sody zastępuje ok. 3 łyżeczek proszku do pieczenia. Amoniak Amoniak świetnie zastąpi proszek do pieczenia w ciastach dojrzewających tzn. jeśli ciasto po przygotowaniu odkładamy na jakiś czas. Niekiedy w przepisach pojawia się zarówno proszek do pieczenia jak i amoniak. Dodatek amoniaku sprawia, że wypieki mają porowatą strukturę i są bardzo chrupkie. Polecany jest do pierników, kruchych ciasteczek itp. Alkohol Koniak, spirytus czy rum spulchnią ciasto i sprawią, że pięknie wyrośnie. 3 łyżeczki alkoholu zastąpią 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Kamień winny Kamień winny /zwany kamieniem potasu/ to produkt uboczny powstający w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Samodzielnie posiada małe działanie ale w połączeniu z sodą oczyszczoną z powodzeniem zastępuje proszek do pieczenia. 1/3 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki kamienia winnego zastępuje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.