Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na obiad a znudziła wam się np. kasza z gulaszem ? Podam wam prosty szybki sposób na kaszę z mięsem z łopatki robioną w jednej dużej patelni lub garnku. Ja już kiedyś tak robiłam nawet ryż tylko z mięsem mielonym powiem wam że moja rodzinka jest zachwycona tym daniem i bardzo często chcą abym robiła ale ja wolę moją kuchnię urozmaicać dlatego co jakiś czas wymyślę im coś nowego. Widok ich min mówi jednoznacznie jak im smakuje już nie mówiąc jak biegają po dokładkę tego właśnie dania.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 158
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3076
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 158
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3076
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Składniki
Przygotować mięso z łopatki, pokroić je w dowolną kostkę. Następnie dodać przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw w mięso, odstawić na 10 minut aby mięso przeszło zapachem przypraw.
Gdy mięso odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię i smażyć tak długo aż wyparuje z mięsa woda i mięso zacznie się ładnie przypiekać na brązowo.
Jak już mamy ładnie podsmażone mięso wtedy wlać dwie i pół szklanki zimnej przegotowanej wody i dusić mięso na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu jego miękkości co jakiś czas zamieszać aby nie przystało do dna patelni.
Gdy już mięso jest dość miękkie wtedy wlać resztę wody ze składników w opisie, wsypać surową kaszę jęczmienną, doprawić do smaku przyprawą z solą np. Vegetą i na małym ogniu dusić ją już bez przykrycia do czasu miękkości kaszy i wchłonięcia przez kaszę wody.
Na sam koniec gdy kasza jest już miękka i wchłonęła całą wodę wkroić drobno poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze chwilkę podsmażyć oczywiście cały czas mieszając aby kasza nie przystała do dna patelni. Może nie wygląda estetycznie ale efekt końcowy i smakowy rewelacja.
Tak przygotowana kasza myślę że jest świetnym pomysłem na obiad. Dość szybko się robi a rodzinka szczęśliwa że zawsze to inne danie niż dotychczas. Moja mama zawsze robi kombinacje obiadowe i myślę że sporo od niej przejęłam, choć ona często też mnie pyta co jak przygotować.