Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie jednogarnkowe po Żarsku

Danie jednogarnkowe po Żarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48109

Dodano:

Odsłon: 12090

Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. Najlepiej wszystko pokroić, później dodawać.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 fioletowe marchewki
  • 200 g słoniny
  • 6 dużych cebul
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 pieczone udka z kurczaka
  • 500 g kiełbasy żarskiej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • zielenina (natka, szczypior)
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
    Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
    Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
    Mięso oddzielamy od kości.
    Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 października 2018 Takim daniem, można nasycić nie jedną osobę. Jest na bogato a te kolorki, śliczne.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 04 października 2018 Syte i bardzo apetyczne danie. Nie słyszałam wcześniej o kiełbasie żarskiej, to pewnie lokalna wędlina? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń