Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową

Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 447 Ocena: 2716

Dodano:

Odsłon: 2524

Danie jednogarnkowe/gulasz czy też gęsta zupa na wieprzowinie, z warzywami i fasolką.

Składniki

  • ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab)
  • ok. 300g fasolki szparagowej
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Przesmażyłam je na rumiano na oleju i przełożyłam do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszkliłam cebulę obraną i pokrojona w kostkę. Przełożyłam ją do mięsa. Marchewki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam do garnka z mięsem. Dolałam ok. 3 szklanki wody. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wszystko zagotowałam po czym zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy i ketchup. Wszystko wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok. 20-30 minut. W tym czasie oczyściłam fasolkę szparagową, odcięłam końcówki i pokroiłam ją na mniejsze kawałki. Fasolkę dodałam do garnka. Moją potrawę gotowałam dalej, aż fasolka była miękka. Wtedy dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i dodałam fasolę z puszki odsączoną z zalewy. Danie gotowałam jeszcze ok. 20-25 minut. Wszystkie składniki muszą być mięciutkie, wtedy można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń