Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie jednogarnkowe z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15517
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4654
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 333
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2813
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15517
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4654
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 333
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2813
Składniki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie. Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy. Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić. Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h. Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.