Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie jednogarnkowe z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego.
Podsmażamy mięso.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie.
Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki.
Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy.
Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić.
Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h.
Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone.
Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.
Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.
Odsłon: 1301
Dziś już niedziela został nam tydzień do świąt Wielkanocnych jejku jak ten cz...
Odsłon: 507
Znudziły wam się już kotlety schabowe ? Podam wam świetny sposób na zmienieni...
Odsłon: 4665
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 170
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 182
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 50
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 99
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 83
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 170
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 182
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 50
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 99
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 83
Składniki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie. Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy. Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić. Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h. Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szaszłyki z piekarnika
Dania główne
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Dania główne
Boczek w ketchupie pieczony w papilotach
Dania główne
Zapiekane naleśniki a la kebab
Szaszłyki z piekarnika
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 103
Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 93