Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie jednogarnkowe z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6019
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3390
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17786
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3067
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6019
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3390
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17786
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3067
Składniki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie. Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy. Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić. Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h. Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.