Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie jednogarnkowe z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego. Podsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie. Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy. Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić. Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h. Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.