Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie "chińskie"

Danie chińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4225

Dodano:

Odsłon: 1318

Tak tą potrawę nazwaliśmy w naszym domu. Wyróżnia się smakiem i aromatem. Często pojawia się na naszym stole.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera ( jeżeli jest duży to 1/4)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 przyprawa chińska "Kamis'
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 20 dag ryżu brązowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić i lekko obgotować.

  2. Mięso umyć i pokroić na kawałki.Usmażyć je w dużym rondlu na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, pietruszki i seler. Chwilę dusić mieszając całość. Dodać wodę w której gotowały się pieczarki i wsypać całą przyprawę chińską. Dodać sól i pieprz. Dusić do miękkości mięsa i warzyw. W razie potrzeby dolać gotowanej wody.

  3. Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  4. Na talerze nakładać najpierw ryż, a następnie mięso z warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń