Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie z polędwiczką wieprzową

Danie z polędwiczką wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 6993

Dodano:

Odsłon: 4451

Jest to pomysł na szybki obiad. Bardzo zresztą smaczny. Polecam.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 250 g pieczarek
  • 150 ml słodkiej śmietany 12% lu 18%
  • 3-4 łyzki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pierz, chili, kurkuma
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Danie z polędwiczką wieprzową

Przygotowanie

  1. Lekko rozmrożoną polędwiczkę pokroić na plasterki. Gdy jest nieco rozmrożona łatwo się ja kroi. Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie wrzucić warzywa i mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby wlać szklankę wody.
    Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Proces duszenia powinien się zmieścić w granicach 30 - 40 minut. Gdy danie będzie gotowe nabrać chochelką nieco wywaru. Wymieszać go ze śmietaną. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotowego już dania. Wymieszać i gotowe. Obiad podałam z ryżem, który w trakcie duszenia ugotowałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń