Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczny, niezwykle delikatny kalafior gotowany z dodatkiem mleka i cukru brzozowego. Takie przygotowanie warzywa nadaje mu niesamowitego smaku i sprawia, że każda różyczka wprost rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67942
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1944
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67942
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1944
Składniki
W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem* w równych proporcjach (pół na pół) z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. *używam mleka bez laktozy ze względu na jego słodki smak Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy je do gotującej się wody oraz mleka i gotujemy do miękkości przez około 20 minut. Ugotowany kalafior podajemy z podsmażoną na masełku bułką tartą (u mnie bezglutenową) oraz młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Całość dopieści szklanka maślanki, kefiru bądź kwaśnego mleka. Życzę smacznego! :)