Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny kalafior gotowany w mleku

Delikatny kalafior gotowany w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25199

Dodano:

Odsłon: 44349

Przepis na smaczny, niezwykle delikatny kalafior gotowany z dodatkiem mleka i cukru brzozowego. Takie przygotowanie warzywa nadaje mu niesamowitego smaku i sprawia, że każda różyczka wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka cukru (zwykłego lub brzozowego)
  • sól
  • DODATKI:
  • masło
  • bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem* w równych proporcjach (pół na pół) z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli.

    *używam mleka bez laktozy ze względu na jego słodki smak

    Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy je do gotującej się wody oraz mleka i gotujemy do miękkości przez około 20 minut.

    Ugotowany kalafior podajemy z podsmażoną na masełku bułką tartą (u mnie bezglutenową) oraz młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Całość dopieści szklanka maślanki, kefiru bądź kwaśnego mleka.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Oczywiście nie mogło zabraknąć tego przepisu w naszym zestawieniu najlepszym dań z kalafiorem w roli głównej https://smaker.pl/newsy-co-zrobic-z-kalafiora,1899225,a,.html
Dziękujemy za jego dodanie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 24 lipca 2015 Kalafior pyszny, dzisiaj gotowałam, ale jest
jeden mankament, w czasie gotowania kipi, chyba
to przez dodatek mleka :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń