Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król"
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
Składniki
Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Ja moczyłam go 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy piane, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut, tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chlebek-naan-z-czarnuszka,184469,sprytnachochla.html