Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35406
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 363
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9162
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35406
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 363
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9162
Składniki
Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Ja moczyłam go 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy piane, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut, tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chlebek-naan-z-czarnuszka,184469,sprytnachochla.html