Do góry

Dania główne Przepis na:

Diabeł wcielony: chilli con carne

Diabeł wcielony: chilli con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2627

Dodano:

Odsłon: 3599

Kuchnia bez chilli jest jak... miłość bez pocałunków ;-) Kiedy myślę o tej potrawie, widzę bogactwo przypraw i smak, który ewoluuje z każdą kolejną zjedzoną łyżką. Nie, chilli nigdy się nie nudzi i zawsze zaskakuje smakiem! Można serwować je z ryżem, tacos, w tortilli lub z ulubionym pieczywem. Ze względu na litraż, który wychodzi, sprawdza się jako ciepły posiłek dla gości.

Składniki

  • 1 kg mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo- wołowego
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • do 0,5 l wody
  • 1,5 opakowanie przyprawy marki Kotanyi do Chilli con carne (lub inna gotowa mieszanka)
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, cynamon, nitki chilli
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, w dużym garnku podgrzać olej (tylko tyle, by przykrył dno), zeszklić ją.
    Dodać mięso mielone; ja po wyciągnięciu z paczki kroję je dodatkowo wzdłuż i wszerz, by łatwiej rozpadało się w potrawie.

  2. Kiedy mięso się zetnie (poznamy po kolorze) dodajemy całą przyprawę do chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy 0,5 l wody.
    Dusimy 15 minut. Dodajemy rozdrobnione pomidory z całym sokiem, dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolę z całym płynem i gęstym osadem z dna puszki i kolejne 5 minut razem gotujemy.
    Czas na odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość dusimy jeszcze do 10 minut, w międzyczasie sprawdzamy smak i doprawiamy.

  3. Rada: w kuchni warto eksperymentować ze smakiem, ja w tym daniu podkręcam go cynamonem i nitkami chilli.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 stycznia 2018 Toż to u ciebie z "chilli con carne" zupa wyszła... A co na drugie? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia 2018 Dużo chilli i jest git :D
Takiego diabła, to ja lubię, a czym ostrzej, tym lepiej xD

Super żarełko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń