Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcąc wzbogacić swoje kulinarne umiejętności, warto zainspirować się tradycjami innych krajów. Ten dobry przepis na naleśniki pochodzi z kuchni francuskiej. W efekcie uzyskujesz lekkie, mięciutkie i ładnie zarumienione naleśniki. Jeśli chcesz przygotować wersję na słodko, dodaj do ciasta 2 łyżeczki cukru waniliowego i odrobinę skórki pomarańczowej.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 333
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2985
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 104
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 99
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 53
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 69
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 333
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2985
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 104
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 99
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 53
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 69
Składniki
Na początek rozpuść masło w rondelku lub mikrofalówce i lekko podgrzej mleko, aby uzyskało temperaturę pokojową. W dużej misce przesiej mąkę i sól. Dla uzyskania większej lekkości możesz zastąpić 50 g mąki pszennej mąką kukurydzianą. Do miski z mąką wbij jajka, dodaj roztopione masło i stopniowo wlewaj mleko ubijając całość trzepaczką. Uważaj, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto jest gęste i lejące, odstaw je na 30 minut.
Na naleśnikowej patelni rozpuść łyżeczkę masła i wylej chochelkę ciasta naleśnikowego. Równo rozprowadź i usmaż naleśnik z obydwu stron na złoty kolor. Dodawaj małą porcję tłuszczu na patelnię co 3-4 naleśniki. Możesz smażyć bez użycia masła i oleju, o ile rodzaj patelni na to pozwala. Po usmażeniu przekładaj naleśniki na talerz i przykryj folią aluminiową, aby nie stygły. Podawaj w wersji na słono lub słodko z ulubionymi dodatkami.