Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania z gotowymi płatami makaronu.
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 530
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 530
Składniki
ciasto: Pojedyncze płaty makaronu, podgotować ok. 1 min. z każdej strony.
Układać na tacce, lub blaszce, przekładając folią spożywczą, żeby się nie przykleiły.
W rondlu na oleju, podsmażyć na złoto, pokrojoną cebulę.
Dodać mięso i smażyć z 20 min.
Z mięsa wybrać tłuszcz.
Dodać do mięsa,rozgniecione pomidory,przecier,roztarty czosnek.Przyprawić I zagotować, potem troszkę ostudzić.
Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką. Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietana,wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
Płaty makaronu ułożyć w wysmarowanych blaszkach. Moje były 24x31 i 30x25 cm.
Polać po 1/6 na każdą blaszkę sosu. Na sos, wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego.Ułożyć ser w plasterkach, albo utarty.
Przykryć makaronem, posmarować sosem.
Wyłożyć resztę farszu.
Ułożyć makaron i posmarować sosem.
Piec w 175 *ok. 45 min.
Podawać polane keczupem.