Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest z mąki typu 00, czyli najlepszej do pizzy. Mąka typu 00 jest bardzo drobno zmielona, zawiera dużo glutenu, który powoduje, że ciasto dobrze się wyrabia, a wilgoć nie przechodzi do środka. Gluten jest również nośnikiem smaku i aromatu, dlatego pizza wypiekana z mąki typu 00 smakuje wyśmienicie. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z poniższego przepisu wyjdą 2 pizze na grubym cieście lub 3 pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm. Można użyć mniej drożdży niż jest w przepisie, wtedy ciasto będzie dłużej dojrzewało i będzie jeszcze lepsze :-)
blacha do pizzy o średnicy 30 cm lub kamień do pizzy lub forma
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski lub misy robota i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), ciasto będzie lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie wyrobić.
Następnie podzielić na 2 lub 3 kawałki i rozwałkować na koło.
Każdą pizzę posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i posypać mozzarellą.
Piec na najwyższej możliwej temperaturze od 250 stopni przez ok. 8-10 minut. Trzeba obserwować w trakcie pieczenia, żeby ciasto się nie spaliło.
Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna :-)
Smacznego !!!
Lżejsza i zdrowsza wersja oponek serowych. Z dodatkami smakują idealnie.
Odsłon: 2874
Idealnie kremowe, pyszne, zdrowe ciasto bez pieczenia na bazie kaszy jaglanej!
Odsłon: 7754
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51206
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 61
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 211
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51206
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 61
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 211
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski lub misy robota i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), ciasto będzie lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 2 lub 3 kawałki i rozwałkować na koło. Każdą pizzę posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i posypać mozzarellą. Piec na najwyższej możliwej temperaturze od 250 stopni przez ok. 8-10 minut. Trzeba obserwować w trakcie pieczenia, żeby ciasto się nie spaliło. Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna :-) Smacznego !!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Dania główne
Polędwica na warzywach
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 29
Polędwica na warzywach
Moim zdaniem przepis idealny dla osób wymagających oraz tych którzy chcą robi...
Odsłon: 16