Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest z mąki typu 00, czyli najlepszej do pizzy. Mąka typu 00 jest bardzo drobno zmielona, zawiera dużo glutenu, który powoduje, że ciasto dobrze się wyrabia, a wilgoć nie przechodzi do środka. Gluten jest również nośnikiem smaku i aromatu, dlatego pizza wypiekana z mąki typu 00 smakuje wyśmienicie. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z poniższego przepisu wyjdą 2 pizze na grubym cieście lub 3 pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm. Można użyć mniej drożdży niż jest w przepisie, wtedy ciasto będzie dłużej dojrzewało i będzie jeszcze lepsze :-)
blacha do pizzy o średnicy 30 cm lub kamień do pizzy lub forma
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski lub misy robota i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), ciasto będzie lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 2 lub 3 kawałki i rozwałkować na koło. Każdą pizzę posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i posypać mozzarellą. Piec na najwyższej możliwej temperaturze od 250 stopni przez ok. 8-10 minut. Trzeba obserwować w trakcie pieczenia, żeby ciasto się nie spaliło. Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna :-) Smacznego !!!