Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pizza lub zapiekanka z pieczarkami jak kto woli. Zaletą jest to, że można do niej zastosować różne dodatki według upodobania. . Wadą - czas oczekiwania. Tutaj w takich foremkach - bo to była "wersja turystyczna":)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 94
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15998
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 157
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 662
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 94
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15998
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 157
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 662
Składniki
Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru. Zalewamy częścią ciepłego mleka. Przesypujemy przesianą mąką tak aby mąka przykryła zaczyn drożdżowy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do ciasta dodajemy resztę ciepłego mleka, olej oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przekładamy do formy. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto dobrze wyrosło.
Cebulę obieramy z łupinek. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na złoty kolor. Kiełbasę kroimy również w kostkę. Pieczarki obieramy, czyścimy i kroimy w plasterki. Do rondelka dodajemy wodę, sok z cytryny* oraz trochę masła. Dusimy grzyby aż część wody wyparuje. Dodajemy przesmażoną cebulkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po uduszeniu pieczarki odsączamy na sicie z nadmiaru płynu**. *Pieczarki nie zmienią smaku ale nie ściemnieją **Można go wykorzystać do sosu lub zupy grzybowej
Wierzch ciasta smarujemy lekko przecierem pomidorowym i delikatnie przesypujemy tartą bułką*. Następnie posypujemy oregano. Na wierzch ciasta wykładamy pieczarki, kiełbasę, jeżeli lubimy to zielone oliwki. *Tarta bułka wchłonie nam nadmiar sosu z pieczarek
Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy pizzę. Zapiekamy 30- 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Najlepiej smakuje gorąca z dodatkiem keczupu