Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa "pizza" z pieczarkami

Domowa pizza z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 151

Domowa pizza lub zapiekanka z pieczarkami jak kto woli. Zaletą jest to, że można do niej zastosować różne dodatki według upodobania. . Wadą - czas oczekiwania. Tutaj w takich foremkach - bo to była "wersja turystyczna":)

Składniki

  • Na ciasto: 12 dag drożdży
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki - może wyjść trochę więcej
  • Dodatki: 30 dag pieczarek
  • 1 pęto kiełbasy (śląska lub podwawelska)
  • 1 mała cebulka
  • Żótty ser
  • otymalnie zielone oliwki
  • sól, pieprz, oregano, jako dodatek keczup
  • sok z 1/2 cytryny, tarta bułka, przecier pomidorowy*
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa "pizza" z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru. Zalewamy częścią ciepłego mleka. Przesypujemy przesianą mąką tak aby mąka przykryła zaczyn drożdżowy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

  2. Do ciasta dodajemy resztę ciepłego mleka, olej oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przekładamy do formy. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto dobrze wyrosło.

  3. Cebulę obieramy z łupinek. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na złoty kolor. Kiełbasę kroimy również w kostkę. Pieczarki obieramy, czyścimy i kroimy w plasterki. Do rondelka dodajemy wodę, sok z cytryny* oraz trochę masła. Dusimy grzyby aż część wody wyparuje. Dodajemy przesmażoną cebulkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po uduszeniu pieczarki odsączamy na sicie z nadmiaru płynu**.

    *Pieczarki nie zmienią smaku ale nie ściemnieją
    **Można go wykorzystać do sosu lub zupy grzybowej

  4. Wierzch ciasta smarujemy lekko przecierem pomidorowym i delikatnie przesypujemy tartą bułką*. Następnie posypujemy oregano. Na wierzch ciasta wykładamy pieczarki, kiełbasę, jeżeli lubimy to zielone oliwki.


    *Tarta bułka wchłonie nam nadmiar sosu z pieczarek

  5. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy pizzę. Zapiekamy 30- 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
    Najlepiej smakuje gorąca z dodatkiem keczupu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń