Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa schoarma z kurczaka

Domowa schoarma z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 1969

W dobie kwarantanny chce nam się jeść coś "innego" niż zwykły schabowy czy mielony. Dziś podam Wam propozycje na bardzo łatwa a la schoarme z kurczakiem. Schoarma składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni, a w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. No ale trzeba sobie uprosić.. zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Gotowa przyprawa do kurczaka lub gyrosa
  • Frytki ( według uznania)
  • 3 pomidory
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • Oliwki ( też według uznania)
  • 1/4 malej cebulki
  • Czosnek granulowany
  • Pietruszka suszona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sos czosnkowy lub miodowo-musztardowy
  • Ser żółty tary ok. 100g
  • Olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa schoarma z kurczaka

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Nie za mała, ani nie za duża:) na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy przyprawę do kurczaka... Smażymy do miękkości, ale nie za mocno żeby nie był suchy.

  2. W międzyczasie smażymy frytki( w piekarniku, frytkownicy, na patelni) kto jaka ma możliwość.

  3. Czas na przygotowanie sałatki. Pomidory kroimy w większą kostkę ( u mnie są sparzone bez skórki) ogórki kroimy również w większa kostkę, oliwki na pół. Cebulę w cieniutki piórka. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę suszonej pietruszki i czosnku granulowanego. Mieszamy.

  4. Kurczak gotowy, frytki również. To nic innego nie pozostaje jak całość wyłożyć na talerz. Na gorące jeszcze mięso posypać tartym żółtym serem, polać dowolnym sosem. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń