Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres komunijny zbliża się wielkimi krokami, a jak komunie to obowiązkowo uroczysty obiad, na którym nie może zabraknąć tradycyjnych drożdżowych pyz. Najlepsze są oczywiście te domowe, zrobione samemu, na swoiskich jajkach, bez żadnych ulepszaczy. Wbrem pozorom robi się je bardzo prosto. Zapraszam na sprawdzony przepis mojej Mamy.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 886
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 280
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31542
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 886
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 280
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31542
Składniki
Drożdże rozdrobnić z cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż trochę wyrosną. Masło rozpuścić z mlekiem, dodawac po trochu śmietanę, delikatnie mieszając, uważać żeby się nie zwarzylo. Pozostawić do wystygnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać jajka i żółtka, delikatnie ubijać, po chwilę przesiać mąkę, wlać mleko z masłem i śmietaną. Ucierać końcówka do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na blat posypany delikatnie mąką i wykrawać pyzy (za pomocą szklanki). Wykrojone pyzy wyłożyć na blaszkę posypaną mąka, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia ( na ok. pół godziny).
Wyrośnięte pyzy gotujemy na parze przez ok. 9 minut.
:)
Smacznego :)