Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grander to kultowa kanapka jednej z sieci fast food. Jest pyszna, ale – jak wiadomo – tego typu posiłki nie należą do najzdrowszych. Robiąc podobne danie samodzielnie, możesz wzbogacić je o walory odżywcze. Mimo dość długiej listy składników, domowy Grander jest prosty w przygotowaniu!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15621
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4698
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2898
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15621
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4698
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2898
Składniki
Wymieszaj mleko z musztardą. Połącz z mąką i wymieszaj na papkę. Papkę wymieszaj z rozkłóconym jajkiem. Dodaj do niej wszystkie przyprawy – obie papryki, pieprz cayenne, czosnek, zioła, pieprz, trochę soli. Połącz w jednolitą, gęstą marynatę i dokładnie obtocz w niej polędwiczki z kurczaka (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej). Następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane usmaż na rozgrzanym oleju (2-3 min po każdej ze stron) lub – w zdrowszym warrancie – skrop olejem i upiecz w piekarniku (około 15-20 minut w temperaturze 180°C).
Połącz majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Pokrój cebulę w piórka. Rozdrobnij mix sałat. Połącz warzywa i wymieszaj z sosem majonezowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Obsmaż na suchej patelni plastry boczku. Zgrilluj lub podpiecz w piekarniku rozkrojone na pół bułki.
Spód gorących bułek posmaruj sosem BBQ. Następnie nałóż na każdą porcję sałaty, gorące polędwiczki, po plastrze sera i chrupiącego boczku. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka. Przykryj drugimi połówkami pieczywa. Domowy Grander sam w sobie jest bardzo sycącym posiłkiem, ale jeśli masz chęć, możesz zjeść go z porcją frytek.