Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy kurczak słodko- kwaśny

Domowy kurczak słodko- kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 4448

Dosc czesto korzystalam z gotowego sosu slodko- kwasnego ze sloiczka, ale kiedys sprobowalam przygotowac taki sos samodzielnie i odtworzyc ten sam smak. Musze przyznac nieskromnie, ze sos wyszedl rewelacyjny:)

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 srednia cebula
  • 1 wieksza marchewka
  • pol sloiczka pedow bambusa
  • mala papryka czerwona
  • ok 5-6 plastrow ananasa konserwowego
  • zalewa z anansa z puszki
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka octu, w moim przypadku jest to esencja 25% (jezeli chodzi o ocet 12% to wydaje mi sie, ze 2 lyzeczki wystarcza, nalez
  • mala puszka koncentratu pomidorowego
  • ok 200ml przecieru pomidorowego
  • sol
  • pieprz
  • papryka chili w proszku
  • papryka slodka w proszku
  • szczypta imbiriu mielonego
  • odrobina czosnku granulowanego
  • oliwa z oliwek do smazenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostke, posypujemy sola, pieprzem, papryka Chili, papryka slodka i imbirem zostawiamy na ok godzine, aby kurczak przegryzl sie z przyprawami.

    W tym czasie przygotowujemy pozostale skladniki.
    Cebule kroimy w piorka, papryke i ananasa w kostke, marchewke scieramy na tarce o grubych oczkach. Pedy bambusa odsaczamy z zalewy.

  2. W glebokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy pokrojona cebule, delikatnie podsmazamy, ale nie dopuszczamy do mocnego zrumienienia sie. Dodajemy kurczaka i smazymy razem. Nastepnie w ok 5 minutowych odstepach dodajemy warzywa w kolejnosci: marchew, pedy bambusa, papryka i na koniec ananas.
    Dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy, chwile podduszamy, wlewamy zalewe z ananasa i razem dusimy. Jezeli trzeba to dodajemy jeszcze odronine soli i papryki ostrej. Do caloaci dodajemy cukier, czosnek i ocet, oczywiscie caly czas probujac aby osiagnac odpowiadajacy nam smak.

    Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryzem.

    Przepraszam za brak polskich znakow.

    Zycze smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń