Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dosc czesto korzystalam z gotowego sosu slodko- kwasnego ze sloiczka, ale kiedys sprobowalam przygotowac taki sos samodzielnie i odtworzyc ten sam smak. Musze przyznac nieskromnie, ze sos wyszedl rewelacyjny:)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4486
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417694
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4486
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417694
Składniki
Kurczaka kroimy w kostke, posypujemy sola, pieprzem, papryka Chili, papryka slodka i imbirem zostawiamy na ok godzine, aby kurczak przegryzl sie z przyprawami. W tym czasie przygotowujemy pozostale skladniki. Cebule kroimy w piorka, papryke i ananasa w kostke, marchewke scieramy na tarce o grubych oczkach. Pedy bambusa odsaczamy z zalewy.
W glebokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy pokrojona cebule, delikatnie podsmazamy, ale nie dopuszczamy do mocnego zrumienienia sie. Dodajemy kurczaka i smazymy razem. Nastepnie w ok 5 minutowych odstepach dodajemy warzywa w kolejnosci: marchew, pedy bambusa, papryka i na koniec ananas. Dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy, chwile podduszamy, wlewamy zalewe z ananasa i razem dusimy. Jezeli trzeba to dodajemy jeszcze odronine soli i papryki ostrej. Do caloaci dodajemy cukier, czosnek i ocet, oczywiscie caly czas probujac aby osiagnac odpowiadajacy nam smak. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryzem. Przepraszam za brak polskich znakow. Zycze smacznego!