Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pszenno - dyniowy na samych żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Makaron ma dzięki takim składnikom ładny żółciutki kolor.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1736
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1531
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1493
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1791
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1736
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1531
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1493
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1791
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek podsypując mąką, rozwałkowałam na cienki placek. Placki odkładałam na bawełniany ręcznik, żeby trochę obeschły. Następnie wszystkie placki ułożyłam jeden na drugim, przesypując je mąką. Pokroiłam je w pasy, a następnie każdy pas pokroiłam na cienkie kluseczki/makaron. Makaron potrząsając rękami porozklejałam i pozostawiłam na stolnicy. W dużym garnku zagotowałam sporą ilość wody. Osoliłam wrzątek i wrzuciłam do niego makaron. Makaron gotowałam kilka minut, po czym wyłowiłam go łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, makaron można podać do zupy lub innych dań.