Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 225
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 181
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 225
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 181
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół).
Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem. Życzę smacznego! :)